Ogólnopolski program edukacyjny „Żyj
smacznie i zdrowo”
Program „Żyj smacznie i
zdrowo” jest akcją edukacyjną marki WINIARY prowadzoną we współpracy z
Federacją Polskich Banków Żywności. Patronat
honorowy nad nim sprawuje Rzecznik Praw Dziecka, Ośrodek Rozwoju
Edukacji, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Wydziału Nauk o Żywieniu
Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
To IV edycja programu
edukacyjnego o zdrowym odżywianiu w Polsce. Jego celem jest
edukacja młodzieży w zakresie prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz
zachęcanie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania i wspólnego
spożywania posiłków. W ramach programu promuje się wśród młodzieży postawę
proekologiczną, zapoznaje się z problemami społecznymi takimi jak: marnowanie
żywności i niedożywienie w Polsce i na świecie.
W roku szkolnym 2013/2014 program
realizowany był w klasie IIb, IIc i z grupą uczniów kl. IIId w ramach zajęć
technicznych. Opiekunem była p. Justyna Soja-Sadowska.
Od organizatorów szkoła
otrzymała pełen pakiet materiałów dydaktycznych i pomocy do lekcji. W skład
zestawu wchodziło:
·
12 scenariuszy lekcyjnych na temat zdrowego
odżywiania, ekologii oraz nie marnowania żywności,
·
CD z materiałami edukacyjnymi,
·
14 plakatów (7 drukowanych i 7 elektronicznych)
i 99 planszy edukacyjnych (30 drukowanych i 69 elektronicznych),
·
3 filmy edukacyjne,
·
30 książeczek kulinarnych dla uczniów,
zawierających przepisy na smaczne i proste dania dla gimnazjalistów,
·
Ankiety żywieniowe dla uczniów.
Te ostatnie uczniowie
uzupełniali na starcie programu, wspólnie analizowali ich wyniki, wyciągali
wnioski dotyczące zwyczajów żywieniowych, prawidłowej diety. Materiały
edukacyjne powstały we współpracy z metodykami, dzięki czemu są zgodne
z gimnazjalnym programem nauczania i stanowią doskonałe uzupełnienie
wiadomości z przedmiotu: zajęcia techniczne – moduł kulinarny.
W wyżej wymienionych
klasach przeprowadzony został cykl zajęć w oparciu o otrzymane materiały.
Tematy zrealizowanych lekcji:
Żywność bogactwem składników pokarmowych.
10 zasad racjonalnego żywienia w pigułce.
Żywność szanuję, żywności nie marnuję.
Techniki kulinarne, czyli jak gotować smacznie i zdrowo.
Żywność zdrowa i bezpieczna.
Po zrealizowaniu zaplanowanych zajęć, uczniowie kl. IIb, IIc i IIId wzięli
udział w ogólnopolskim konkursie „Żyj smacznie i zdrowo” organizowanym w ramach
programu, tworząc plakaty społeczne i film ilustrujące hasło kampanii. Do
konkursu zgłoszono prace Adrianny Koczaj i Wiktorii Krasowskiej z kl. IIb, Anny
Szejny, Anity Guli, Aleksandry Cupiał i Darii Pabjańskiej z kl. IIc, Lidii
Białas, Darii Smolec, Klaudii Piotrkowicz, Mileny Strzelczyk z kl. IIId.
Program jest atrakcyjną formą edukacji
żywieniowej uczniów, rozwija ich zdolności i zainteresowań młodzieży
poprzez propozycje udziału w ciekawych konkursach, szkoła zaś pozyskuje
bogaty pakiet materiałów dydaktycznych.
|