Ogólnopolski program
edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo”
Program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” już po raz 6
zagościł w szkołach z całej Polski. W tej edycji padł rekord ilości uczniów,
którzy mieli możliwość poznać najważniejsze zasady właściwego odżywiania.
Gimnazjalistów było bowiem ponad 175000!
W tej grupie, znaleźli się również uczniowie naszej szkoły. W
programie uczestniczyła 22 osobowa grupa uczniów klas III a, III c i III d
pracująca pod opieką p. J. Soi-Sadowskiej. Celem akcji był wzrost świadomości
żywieniowej gimnazjalistów, przekazanie wiedzy uczniom z zakresu prawidłowego i
zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i
podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach programu promowana była również wśród młodzieży postawa
proekologiczna, zapoznawali się oni i dyskutowali na temat problemów społecznych
takich jak: marnowanie żywności i niedożywienie w Polsce i na świecie.
Inicjatywa
edukacyjna marki WINIARY pod hasłem „Żyj smacznie i zdrowo” wspierana jest m.in. przez: Ministra Edukacji
Narodowej, Ministra Sportu i Turystyki, Ministra Zdrowia, Rzecznika Praw
Dziecka, Ośrodka Rozwoju Edukacji, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych oraz
Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Od organizatorów szkoła otrzymała pełen pakiet
materiałów dydaktycznych i pomocy do lekcji. W skład zestawu wchodziło:
- 90 książek z
przepisami
- 20 plansz
edukacyjnych do scenariuszów
- plakaty
edukacyjne
- scenariusze
lekcji i materiały do spotkań z rodzicami
- płyta CD z
elektronicznymi wersjami materiałów
- ankiety
żywieniowe dla uczniów
Te ostatnie uczniowie uzupełniali na starcie programu,
wspólnie analizowali ich wyniki, wyciągali wnioski dotyczące zwyczajów
żywieniowych, prawidłowej diety. Materiały edukacyjne powstały we współpracy z
metodykami, dzięki czemu są zgodne z gimnazjalnym programem nauczania i
stanowią doskonałe uzupełnienie wiadomości z przedmiotu: zajęcia techniczne –
moduł kulinarny.
W ramach programu przeprowadzony został cykl zajęć w
oparciu o otrzymane materiały. Tematy zrealizowanych lekcji:
- „Żywność
bogactwem składników pokarmowych”
- „O racjonalnym
odżywianiu, czyli 5 posiłkach dziennie”
- „Gotowanie –
poznawanie smaków i aromatów produktów”
- „Żywność szanuję, żywności nie marnuję”
- „Nie marnuj żywności. Myśl ekologicznie”
- cykl lekcji „Problemy i tradycje żywieniowe różnych
regionów świata”
Uczniowie wykonywali plansze dydaktyczne
omawiające zagadnienia związane z hasłem „Żyj smacznie i zdrowo”,
przygotowywali proste potrawy, desery, ciasta, które wspólnie spożywali. Uczyli
się zasad dekorowania stołu. Przeprowadzili również zajęcia dla uczniów klas
szóstych pod hasłem „Piramida zdrowego żywienia”.
|