Ogólnopolski program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” .

W listopadzie 2016 r. nasze Gimnazjum przystąpiło do udziału w kolejnej, VII edycji programu edukacyjnego marki WINIARY „Żyj smacznie i zdrowo”, prowadzonego we współpracy
z Federacją Polskich Banków Żywności. Patronami honorowymi
programu byli w tym roku: Minister Edukacji Narodowej, Minister Sportu i Turystyki, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego oraz Ośrodek Rozwoju Edukacji w Warszawie.

Program był skierowany do młodzieży gimnazjalnej i miał charakter społeczny. Inicjatywa miała na celu kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych, przeciwdziałanie marnowaniu żywności, edukowanie w zakresie sztuki kulinarnej i zachęcenie do wspólnego spożywania posiłków.

Tematyka 7 edycji programu oscylowała wokół kwestii diet eliminacyjnych i mód żywieniowych oraz bezpieczeństwa w kuchni i savoir-vivre’u.

Program realizowali od listopada 2016 do kwietnia 2017 uczniowie klasy II c Gimnazjum pod opieką p. J. Soi-Sadowskiej.

Od organizatorów szkoła otrzymała zestaw edukacyjny umożliwiający realizację programu.

W zestawie znalazły się:  scenariusze zajęć i materiały dla nauczyciela, plansze edukacyjne do lekcji, plakaty, płytę DVD z multimedialnymi materiałami ze wszystkich siedmiu edycji programu "Żyj smacznie i zdrowo", ze scenariuszami lekcji wraz z planszami, książeczkami z przepisami oraz filmami edukacyjnymi.

W listopadzie wśród uczniów przeprowadzone zostały  ankiety dotyczące żywienia. Wyniki ankiet przeanalizowano wspólnie na zajęciach i porównano z wynikami ogólnopolskimi.

W klasie II c zrealizowane zostały w ramach programu następujące zajęcia:

- „Żywność bogactwem składników pokarmowych”.

- „O racjonalnym odżywianiu, czyli 5 posiłkach dziennie”.

- „10 zasad racjonalnego odżywiania w pigułce”

- „Żywność szanuję, żywności nie marnuję”.

- „Pięć porcji warzyw i owoców. O tym, jak włączyć je do jadłospisu”.

- „Gotowanie - poznawanie smaków i aromatów”.

-„ Techniki kulinarne - czyli jak gotować smacznie i zdrowo.”

Odbyły się również zajęcia dotyczące zachowania przy stole, nakrywania i dekorowania stołu.

 

W ramach Programu zrealizowany został dodatkowo szkolny projekt edukacyjny „Jak żyć smacznie i zdrowo?”. Jego uczestnikami byli uczniowie klasy IIb, IIc i IIIa gimnazjum (w sumie 16 uczniów): Ernest Brzeziński, kl. 3a, Adam Smerdzyński, Filip Natkański, Filip Kania, kl. IIb, Aleksandra Cuper, Aleksandra Gil, Kamiński Karol, Agnieszka Kowalska, Izabela Kowalska, Julia Krakowiak, Weronika Kuba, Martyna Leśkiewicz, Paulina Markowska, Aleksandra Polańska, Izabela Studzińska, kl. IIc.

Uczniowie podzielili się na 4 osobowe zespoły, wybrali zadania i określili terminy ich realizacji.

W dniach 3-7 kwietnia 2017 r. ww uczniowie pod opieką p. Justyny Soi-Sadowskiej zorganizowali dla społeczności szkolnej Wiosenny Tydzień Zdrowia, w który zaangażowali zarówno gimnazjalistów, jak i uczniów szkoły podstawowej.

Tygodniowy „marsz po zdrowie” rozpoczęła lekcja dla uczniów kl. III SP pod hasłem „Czy wiesz, co jesz?” przygotowana przez czteroosobową grupę uczennic (Aleksandrę Polańską, Izabelę Studzińską, Martynę Leśkiewicz, Paulinę Markowską). Gimnazjalistki dyskutowały z dziećmi na temat nawyków żywieniowych, omówiły Piramidę Zdrowego Żywienia. Przeprowadziły zabawę, w czasie której losowano kartoniki z różnymi produktami i określano czy są one zdrowe czy nie. Prowadzące omówiły wartości odżywcze „zdrowych” produktów, i powody, dla których spożycie niektórych powinno się ograniczyć. Dzieci dostały kolorowanki z uśmiechniętymi warzywami. Kiedy malowały, starsze koleżanki opowiadały o wpływie warzyw i owoców na zdrowie człowieka. Na zakończenie zajęć maluchy otrzymały pyszne jabłka.

Kolejna grupa gimnazjalistów poprowadziła lekcję dla klas IV-tych pod hasłem „Odżywiaj się z głową” (Izabela Kowalska, Anita Gula, Aleksandra Gil, Karol Kamiński). Przygotowali prezentację multimedialną o racjonalnym odżywianiu i marnowaniu żywności. Rozmawiali
z czwartoklasistami na temat zasad zdrowego stylu życia, składników pokarmowych, codziennych posiłków i ich roli, znaczenia aktywności fizycznej dla zdrowia, wskazali jak można zagospodarować nadmiar żywności unikając jej marnowania. Prowadzący przygotowali szereg zagadek, rebusów, zarówno w wersji multimedialnej, jak i papierowej. Dzieci były bardzo aktywne, za poprawnie wykonane zadania otrzymywały czapkę kucharską. Na koniec rozdano zdrowe jabłka.

Zorganizowana została „Zdrowa, kolorowa akcja plakatowa”. Uczniowie przygotowali plakaty informacyjne i hasła dotyczące zdrowego stylu życia. Umieszczone na korytarzu szkolnym,
w czasie konkursu w auli, zachęcały szkolną społeczność do zdrowego i smacznego życia.

Plakaty były doskonałym tłem akcji „Dzień ze zdrową przerwą”. Uczniowie zapraszali w tym dniu uczniów, ich rodziców i nauczycieli do skosztowania pysznych, zdrowych, samodzielnie przygotowanych przekąsek: tartinek z różnymi rodzajami serka, papryką, szczypiorkiem, rzodkiewek, marchewki, jabłek, musów i szaszłyków owocowych, soku jabłkowego. Dzieci, zwłaszcza najmłodsze, często ku zaskoczeniu rodziców, bardzo chętnie sięgały po owocowo-warzywne przekąski.

Na zdrowym stoisku dostępne były również ulotki samodzielnie opracowane przez uczniów. Zawierały informacje o zasadach zdrowego odżywiania, chorobach wynikających
z nieprawidłowego żywienia oraz fakty dotyczące marnowania żywności, przyczyny i sposoby zapobiegania temu zjawisku.

Zorganizowano spotkanie z dietetyczkami z Naturhouse Końskie, które przedstawiły uczniom konsekwencje wynikające ze złej diety, opowiedziały o prawidłowym, zdrowym jadłospisie
i pokazały jak ważne są nawyki żywieniowe. Spotkanie zorganizowała p. Monika Mularczyk.

Podsumowaniem tygodnia był Szkolny Konkurs „MasterChef” (międzyklasowy) dla uczniów gimnazjum i kl. VI SP. Rywalizacja rozpoczęła się 6 kwietnia o godz. 9.30 w auli szkolnej. Uczestników powitali dyrektorzy szkoły. Koordynator programu przedstawiła drużyny
z poszczególnych klas (w sumie 33 młodych kucharzy), jury i uczniów, którzy mieli czuwać nad przebiegiem konkursu.

Pierwszą konkurencją był test wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania składający się z 30 zadań (otwartych i zamkniętych). Mistrzem tego zadania okazała się Zuzia Sękowska z Ia. Kolejną konkurencją była „Jaka to przyprawa?” Zadanie polegało na odgadnięciu jak największej ilości przypraw znajdujących się na konkursowym stole. Mistrzynią okazała się Natalia Banaśkiewicz
z VIa, która rozpoznała 18 z 20 przypraw.

Ostatnie zadanie było praktycznym i polegało na wykonaniu przez trzyosobową drużynę dwóch potraw, ich prezentacji i estetycznym, pomysłowym nakryciu stołu. Uczniowie korzystali
z przepisów umieszczonych na stronie programu „Żyj smacznie i zdrowo”, część potraw była ich własnym pomysłem. Oceniano walory smakowe i wartości odżywcze potraw, nakrycie stołu, higienę i bezpieczeństwo pracy, współpracę zespołów. Zwycięzcą została grupa z  kl. IIIc, II miejsce zajęła IIa, III – kl. Ic, wyróżnienie zdobyła VIa. Szkolnym MasterChefem została Kamila Chwaścińska z IIIc. Zwycięzcy otrzymali puchary i dyplomy, wszyscy uczestnicy pamiątkowe dyplomy, rękawice i ściereczki kuchenne. Doskonała zabawa i zdrowa rywalizacja zakończyły się wspólnym spożyciem przygotowanych potraw.

fotorelacja