Ogólnopolski program edukacyjny „Żyj
smacznie i zdrowo” .
W listopadzie 2016 r.
nasze Gimnazjum przystąpiło do udziału w kolejnej, VII edycji programu edukacyjnego marki WINIARY „Żyj smacznie i zdrowo”,
prowadzonego we współpracy
z Federacją Polskich Banków Żywności. Patronami honorowymi programu byli w tym roku: Minister
Edukacji Narodowej, Minister Sportu i Turystyki, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie
Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego oraz
Ośrodek Rozwoju Edukacji w Warszawie.
Program był skierowany do młodzieży
gimnazjalnej i miał charakter społeczny. Inicjatywa miała na celu kształtowanie
właściwych nawyków żywieniowych, przeciwdziałanie marnowaniu żywności,
edukowanie w zakresie sztuki kulinarnej i zachęcenie do wspólnego spożywania
posiłków.
Tematyka 7
edycji programu oscylowała wokół kwestii diet eliminacyjnych i mód żywieniowych
oraz bezpieczeństwa w kuchni i savoir-vivre’u.
Program realizowali od listopada 2016 do kwietnia 2017
uczniowie klasy II c Gimnazjum pod opieką p. J. Soi-Sadowskiej.
Od organizatorów szkoła otrzymała
zestaw edukacyjny umożliwiający realizację programu.
W zestawie znalazły się: scenariusze zajęć i materiały dla
nauczyciela, plansze edukacyjne do lekcji, plakaty, płytę DVD z multimedialnymi
materiałami ze wszystkich siedmiu edycji programu "Żyj smacznie
i zdrowo", ze scenariuszami lekcji wraz z planszami,
książeczkami z przepisami oraz filmami edukacyjnymi.
W listopadzie
wśród uczniów przeprowadzone zostały ankiety dotyczące żywienia. Wyniki
ankiet przeanalizowano wspólnie na zajęciach i porównano z wynikami
ogólnopolskimi.
W klasie II c zrealizowane zostały w ramach programu
następujące zajęcia:
- „Żywność
bogactwem składników pokarmowych”.
- „O racjonalnym
odżywianiu, czyli 5 posiłkach dziennie”.
- „10 zasad
racjonalnego odżywiania w pigułce”
- „Żywność szanuję, żywności nie
marnuję”.
- „Pięć porcji warzyw i owoców. O
tym, jak włączyć je do jadłospisu”.
- „Gotowanie - poznawanie smaków i aromatów”.
-„ Techniki kulinarne - czyli jak
gotować smacznie i zdrowo.”
Odbyły się również zajęcia dotyczące
zachowania przy stole, nakrywania i dekorowania stołu.
W ramach Programu zrealizowany został
dodatkowo szkolny projekt edukacyjny
„Jak żyć smacznie i zdrowo?”. Jego uczestnikami byli uczniowie klasy IIb,
IIc i IIIa gimnazjum (w sumie 16 uczniów): Ernest Brzeziński, kl. 3a, Adam
Smerdzyński, Filip Natkański, Filip Kania, kl. IIb, Aleksandra Cuper,
Aleksandra Gil, Kamiński Karol, Agnieszka Kowalska, Izabela Kowalska, Julia
Krakowiak, Weronika Kuba, Martyna Leśkiewicz, Paulina Markowska, Aleksandra
Polańska, Izabela Studzińska, kl. IIc.
Uczniowie podzielili się na 4 osobowe
zespoły, wybrali zadania i określili terminy ich realizacji.
W dniach 3-7 kwietnia 2017 r. ww
uczniowie pod opieką p. Justyny Soi-Sadowskiej zorganizowali dla społeczności
szkolnej Wiosenny Tydzień Zdrowia, w
który zaangażowali zarówno gimnazjalistów, jak i uczniów szkoły podstawowej.
Tygodniowy „marsz po zdrowie”
rozpoczęła lekcja dla uczniów kl. III SP
pod hasłem „Czy wiesz, co jesz?” przygotowana przez czteroosobową grupę
uczennic (Aleksandrę Polańską, Izabelę Studzińską, Martynę Leśkiewicz, Paulinę
Markowską). Gimnazjalistki dyskutowały z dziećmi na temat nawyków żywieniowych,
omówiły Piramidę Zdrowego Żywienia. Przeprowadziły zabawę, w czasie której
losowano kartoniki z różnymi produktami i określano czy są one zdrowe czy nie.
Prowadzące omówiły wartości odżywcze „zdrowych” produktów, i powody, dla
których spożycie niektórych powinno się ograniczyć. Dzieci dostały kolorowanki
z uśmiechniętymi warzywami. Kiedy malowały, starsze koleżanki opowiadały o
wpływie warzyw i owoców na zdrowie człowieka. Na zakończenie zajęć maluchy
otrzymały pyszne jabłka.
Kolejna grupa gimnazjalistów poprowadziła
lekcję dla klas IV-tych pod hasłem
„Odżywiaj się z głową” (Izabela Kowalska, Anita Gula, Aleksandra Gil, Karol
Kamiński). Przygotowali prezentację multimedialną o racjonalnym odżywianiu i
marnowaniu żywności. Rozmawiali
z czwartoklasistami na temat zasad zdrowego stylu życia, składników
pokarmowych, codziennych posiłków i ich roli, znaczenia aktywności fizycznej
dla zdrowia, wskazali jak można zagospodarować nadmiar żywności unikając jej
marnowania. Prowadzący przygotowali szereg zagadek, rebusów, zarówno w wersji
multimedialnej, jak i papierowej. Dzieci były bardzo aktywne, za poprawnie
wykonane zadania otrzymywały czapkę kucharską. Na koniec rozdano zdrowe jabłka.
Zorganizowana została „Zdrowa, kolorowa akcja plakatowa”.
Uczniowie przygotowali plakaty informacyjne i hasła dotyczące zdrowego stylu
życia. Umieszczone na korytarzu szkolnym,
w czasie konkursu w auli, zachęcały szkolną społeczność do zdrowego i smacznego
życia.
Plakaty były doskonałym tłem akcji „Dzień ze zdrową przerwą”.
Uczniowie zapraszali w tym dniu uczniów, ich rodziców i nauczycieli do
skosztowania pysznych, zdrowych, samodzielnie przygotowanych przekąsek:
tartinek z różnymi rodzajami serka, papryką, szczypiorkiem, rzodkiewek,
marchewki, jabłek, musów i szaszłyków owocowych, soku jabłkowego. Dzieci,
zwłaszcza najmłodsze, często ku zaskoczeniu rodziców, bardzo chętnie sięgały po
owocowo-warzywne przekąski.
Na zdrowym stoisku dostępne były
również ulotki samodzielnie
opracowane przez uczniów. Zawierały informacje o zasadach zdrowego odżywiania,
chorobach wynikających
z nieprawidłowego żywienia oraz fakty dotyczące marnowania żywności, przyczyny
i sposoby zapobiegania temu zjawisku.
Zorganizowano spotkanie z dietetyczkami z
Naturhouse Końskie, które przedstawiły uczniom konsekwencje wynikające ze złej diety,
opowiedziały o prawidłowym, zdrowym jadłospisie
i pokazały jak ważne są nawyki żywieniowe. Spotkanie zorganizowała p. Monika
Mularczyk.
Podsumowaniem tygodnia był Szkolny Konkurs „MasterChef”
(międzyklasowy) dla uczniów gimnazjum i kl. VI SP. Rywalizacja rozpoczęła się 6
kwietnia o godz. 9.30 w auli szkolnej. Uczestników powitali dyrektorzy szkoły.
Koordynator programu przedstawiła drużyny
z poszczególnych klas (w sumie 33 młodych kucharzy), jury i uczniów, którzy
mieli czuwać nad przebiegiem konkursu.
Pierwszą konkurencją był test wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania
składający się z 30 zadań (otwartych i zamkniętych). Mistrzem tego zadania
okazała się Zuzia Sękowska z Ia. Kolejną konkurencją była „Jaka to przyprawa?” Zadanie polegało na odgadnięciu jak
największej ilości przypraw znajdujących się na konkursowym stole. Mistrzynią
okazała się Natalia Banaśkiewicz
z VIa, która rozpoznała 18 z 20 przypraw.
Ostatnie zadanie było praktycznym i polegało na wykonaniu przez trzyosobową
drużynę dwóch potraw, ich
prezentacji i estetycznym, pomysłowym nakryciu stołu. Uczniowie korzystali
z przepisów umieszczonych na stronie programu „Żyj smacznie i zdrowo”, część
potraw była ich własnym pomysłem. Oceniano walory smakowe i wartości odżywcze
potraw, nakrycie stołu, higienę i bezpieczeństwo pracy, współpracę zespołów.
Zwycięzcą została grupa z kl. IIIc, II
miejsce zajęła IIa, III – kl. Ic, wyróżnienie zdobyła VIa. Szkolnym
MasterChefem została Kamila Chwaścińska z IIIc. Zwycięzcy otrzymali puchary i
dyplomy, wszyscy uczestnicy pamiątkowe dyplomy, rękawice i ściereczki kuchenne.
Doskonała zabawa i zdrowa rywalizacja zakończyły się wspólnym spożyciem
przygotowanych potraw.