Jadłospis

       

PONIEDZIAŁEK 12.05.2025 r.: 

Śniadanie: Bułka ziarnista (1) 35 g z masłem (7) 5 g, pastą twarogową 20 g (twaróg 6%tł. (7), jogurt nat.6% tł. (7), miód). Marchew 40 g. Kakao (mleko (7) 3,2% tł.) 150ml. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Koktajl jogurtowo-owocowy 150ml (jogurt (7) owocowy/naturalny), truskawki, banan)

Obiad: Zupa grochowa z 250 ml (wywar mięsny, groch, makaron pszenny (1), marchew, seler (9), pietruszka, czosnek, por, przyprawy). Nuggetsy z kurczaka 90 g (filet z kurczaka, bułka tarta pszenna (1), jajko (3), olej rzepakowy, przyprawy). Ziemniaki 150 g. Surówka z kapusty pekińskiej 100 g (kapusta pekińska, papryka, jabłko, marchew, seler (9), por, oliwa z oliwek). Kompot z owocami 150 ml (jabłka, czarna porzeczka, wiśnia, agrest, cukier trzcinowy).

Podwieczorek: Crispy 100% jabłko


WTOREK 13.05.2025 r.: 

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni (1), słonecznikowy (1) 35 g z masłem (7), jajkiem (3) 40g, rzodkiewką 15g, szczypiorkiem 4g. Kawa mleczna 150ml (mleko (7) 3,2% tł., kawa zbożowa inka (1)). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 3 g.

Drugie śniadanie: Papryka 40 g, wafel kukurydziany 5 g

Obiad: Krupnik z ziemniakami 250 ml (wywar mięsny, ziemniaki, marchew, seler (9), pietruszka, por, cebula, natka, przyprawy). Gulasz z szynki 70 g w sosie 120 ml (szynka wieprzowa 70 g, cebula, mąka pszenna (1), olej rzepakowy, czosnek, śmietana (7) 18 % tł., przyprawy). Kasza pęczak (1) 40 g. Buraczki na ciepło 60 g (buraki, masło (7), sok z cytryny). Kompot z owocami 150 ml (jabłko, czarna porzeczka, wiśnia, agrest, cukier trzcinowy).

Podwieczorek: Jogurt owocowy (mleko (7)) 150 g


ŚRODA 14.05.2025 r.: 

Śniadanie: Płatki kukurydziane 20g z mlekiem (7) 3,2% tł 200 ml. Chleb pszenno-żytni (1), słonecznikowy (1) 35g z masłem (7) 3g. Papryka 40g. Herbata 150 ml z pomarańczą i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Ciasto marchewkowe 110 g (marchew, jaja (3), mąka pszenna (1), cukier trzcinowy, kakao, olej rzepakowy, proszek do pieczenia (1)). Mleko 3,2 % tł. (7) 150 ml

Obiad: Rosół drobiowo - wołowy 250 ml z makaronem 40 g (pręga wołowa, golonka z indyka, makaron pszenny jajeczny (1,3), marchew, seler (9), cebula, por, pietruszka, natka pietruszki, olej rzepakowy, przyprawy). Mięso mielone 70 g (pręga wołowa, golonka z indyka). Ziemniaki 150 g. Marchewka z jabłkiem i jogurtem naturalnym 3% tł. (7) 100 g. Kompot z owocami 150 ml (jabłka, wiśnie, agrest, czarna porzeczka, cukier trzcinowy).

Podwieczorek: Gruszka 200 g


CZWARTEK 15.05.2025 r.: 

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni (1), słonecznikowy (1) 35 g, z masłem (7) 5 g, żółtym serem (7) 15 g, ogórek świeży 40g, papryka 30 g. Kawa mleczna 150 ml (mleko (7) 3,2%, kawa zbożowa inka (1)). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Kisiel truskawkowy 120 ml (skrobia ziemniaczana, truskawki mrożone, cukier)

Obiad: Zalewajka 250 ml (wywar mięsny, ziemniaki, czosnek, zakwas żytni (1)-wyrób własny, śmietana (7) 18%, przyprawy). Porcja ryby 70g (miruna (4), jajko (3), bułka tarta pszenna (1), 3,2%, olej rzepakowy). Ryż 40 g. Fasolka szparagowa 80 g z masłem (7). Kompot z owocami 150 ml (gruszki,agrest, wiśnia, czarna porzeczka, cukier trzcinowy).

Podwieczorek


PIĄTEK 16.05.2025 r.: 

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni (1), słonecznikowy (1) 35 g, z masłem (7) 5 g z szynką Nik-Pol 15 g, sałatą 5 g, pomidorem 30 g. Kawa mleczna 150 ml (mleko (7) 3,2%, kawa zbożowa inka (1)). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Sok jabłkowy Sante 200 ml

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml (wywar mięsny, koncentrat pomidorowy, ryż paraboiled, marchew, pietruszka, pietruszka natka, seler (9), por, śmietana (7) 18%, przyprawy). Makaron penne z kurczakiem w sosie szpinakowo - śmietanowym 150g (makaron pszenny (1), filet z kurczaka, szpinak, śmietana 18%tł. (7) i 30% tł., czosnek). Kompot z owocami 150 ml (wiśnia, agrest,porzeczka czarna, jabłko, cukier trzcinowy).

Podwieczorek: Świeżuch waniliowy 150 g (mleko (7)), banan 100 g.


Podwieczorki i drugie śniadania mogą ulegać zmianie.

Numery alergenów w posiłkach zostały zapisane przy produktach. Lista alergenów znajduje się w załączonym wykazie.

Wykaz alergenów