Jadłospis

       

PONIEDZIAŁEK 17.02.2025 r.: 

Śniadanie:  Bułka ziarnista 35 g (otręby/mąka pszenna, płatki owsiane) z masłem, żółtym serem 15 g, ogórek świeży 40g, papryka 30 g. . Kakao (mleko 3,2% tł.) 150ml. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Banan 100 g, mleko 3,2% tł. 150 ml

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami 250 ml (wywar mięsny, buraki, marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, przyprawy, śmietana 18% tł.). Kaszotto z filetem z kurczaka i warzywami 200 g (papryka, marchew, groszek zielony, olej rzepakowy, cebula, przyprawy). Kasza bulgur 40 g. Kompot z owocami 150 ml (jabłko, agrest, wiśnia, czarna porzeczka, cukier trzcinowy).

Podwieczorek: Gruszka 200 g


WTOREK 18.02.2025 r.: 

Śniadanie: Kanapka (chleb pszenno-żytni, słonecznikowy 35 g) z jajkiem w plasterkach 30g, (jajko,masło 5g) rzodkiewką 15g, szczypiorkiem 4g. Kawa mleczna 150ml (mleko 3,2% tł, kawa zbożowa inka). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 3 g.

Drugie śniadanie: Wafle kukurydziane 10 g z dżemem truskawkowym, kakao 150 ml (mleko 3,2% tł.). Marchew 40 g

Obiad: Zupa grochowa z 250 ml (wywar mięsny, groch, makaron pszenny, marchew, seler, pietruszka, czosnek, por, przyprawy). Kotlet mielony 80g. (karkówka wieprzowa, soczewica czerwona, jajko, cebula, bułka tarta pszenna, olej rzepakowy, przyprawy). Ziemniaki 150 g. Marchewka z groszkiem 80 g z masłem. Kompot z owocami 150 ml (jabłko, czarna porzeczka, wiśnia, agrest, cukier trzcinowy).

Podwieczorek: Crispy 100% jabłko


ŚRODA 19.02.2025 r.: 

Śniadanie: Płatki kukurydziane 20g z mlekiem 3,2% tł 200 ml. Chleb pszenno-żytni, słonecznikowy 35g z masłem 3g. Papryka 40g. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Gofry z owocami 100g (mleko, jaja, mąka pszenna, proszek do pieczenia olej rzepakowy, cukier).Kakao (mleko 3,5 % tł.) 150 ml

Obiad: Rosół drobiowo - wołowy 250 ml z makaronem 40 g (pręga wołowa, golonka z indyka, makaron pszenny jajeczny, marchew, seler, cebula, por, pietruszka, natka pietruszki, olej rzepakowy, przyprawy). Mięso mielone 70 g (pręga wołowa, golonka z indyka). Ziemniaki 150 g. Marchewka z jabłkiem i jogurtem naturalnym 6% tł. 100 g. Kompot z owocami 150 ml (jabłka, wiśnie, agrest, czarna porzeczka, cukier trzcinowy).

Podwieczorek: Mus Dawtona 100 g (jabłko, banan, truskawka)


CZWARTEK 20.02.2025 r.: 

Śniadanie: Kanapka (chleb pszenno-żytni,słonecznikowy 35g) z hummusem z ciecierzycy "Sante", Masło 5 g. Ogórek świeży 40 g. Kawa mleczna 150 ml (mleko 3,2%, kawa zbożowa inka). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Budyń czekoladowy (mleko 3,2 % tł.) 150 ml, marchew 40 g

Obiad: Krupnik z ziemniakami, kaszą jaglaną 250 ml (wywar mięsny, ziemniaki, kasza jaglana, marchew, seler, pietruszka, por, natka, przyprawy). Porcja ryby 70g (miruna, jajko, mąka pszenna, mleko 3,2%, olej rzepakowy). Ziemniaki 150 g. Surówka z kapusty pekińskiej 100 g (kapusta pekińska, papryka, jabłko, marchew, por, oliwa z oliwek). Kompot z owocami 150 ml (jabłko, agrest, wiśnia, czarna porzeczka, cukier trzcinowy).

Podwieczorek: Chrupki kukurydziane 25 g, jabłko 60 g


PIĄTEK 21.02.2025 r.: 

Śniadanie: Parówka z szynki 100% (Sokołów) 60 g , papryka 20 g. Ketchup 10 g. Chleb pszenno-razowy, słonecznikowy 35 g z masłem 5 g. Herbata z cytryną i miodem 3g 150 ml.

Drugie śniadanie: Pomidorki cherry 100 g

Obiad: Zupa kalafiorowo-fasolkowa 250 ml (wywar mięsny, kalafior, fasolka szparagowa, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, przyprawy). Makaron trzy kolory 40 g z białym serem 60 g (makaron pszenny, twaróg półtłusty 10% tł., masło, jogurt naturalny, cukier trzcinowy). Kompot z owocami 150 ml (wiśnia, agrest, czarna porzeczka, gruszki, jabłko, cukier trzcinowy).

Podwieczorek: Sok jabłkowy 200 ml


Alergeny występujące w posiłkach: mleko krowie i produkty pochodne, ryby, pszenica, owies, żyto, seler, orzechy, migdały, soja, sezam, gorczyca.

Dokładny wykaz wszystkich surowców i gramatury znajdują się u pani intendentki, są do wglądu w poniedziałki od godz. 9.30 – 11.00.