Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 24.03.2025 r.:
Śniadanie: Bułka ziarnista (1) 35 g z masłem (7) 5 g, pastą twarogową 20 g (twaróg 6%tł. (7), jogurt nat.6% tł. (7), miód). Marchew 40 g. Kakao (mleko (7) 3,2% tł.) 150ml. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.
Drugie śniadanie: Koktajl jogurtowo-owocowy 150ml (jogurt (7) owocowy/naturalny), truskawki, banan)
Obiad: Zupa dyniowa 250 ml (wywar mięsny, dynia, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler (9), por, śmietana 18% tł. (7), przyprawy). Kotlet z fileta z kurczaka 80 g (bułka tarta pszenna (1), jajka (3), olej rzepakowy, przyprawy). Ziemniaki 150 g. Surówka z czerwonej kapusty 80 g (kapusta czerwona, papryka żółta, por, koper, oliwa z oliwek). Kompot z owocami 150 ml (jabłka, wiśnie, agrest, czarna porzeczka, cukier trzcinowy).
Podwieczorek: Crispy 100% jabłko
WTOREK 25.03.2025 r.:
Śniadanie: Płatki kukurydziane 20g z mlekiem (7) 3,2% tł 200 ml. Chleb pszenno-żytni (1), słonecznikowy (1) 35g z masłem (7) 3g. Papryka 40g. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.
Drugie śniadanie: Chleb pszenny, słonecznikowy (1) z masłem (7) 5 g) z dżemem truskawkowym 6 g, kakao (mleko 3,2% tł. (7))150 ml, jabłko 60 g
Obiad: Zupa fasolowa 250 ml (wywar mięsny, biała fasola, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler (9), por, czosnek, przyprawy). Gulasz z szynki 70 g w sosie 120 ml (szynka wieprzowa 70 g, cebula, mąka pszenna (1), olej rzepakowy, śmietana (7) 18 % tł., przyprawy). Kasza pęczak (1) 40 g. Buraczki na ciepło 60 g (buraki, masło (7), sok z cytryny). Kompot z owocami 150 ml (jabłko, czarna porzeczka, wiśnia, agrest, cukier trzcinowy).
Podwieczorek: Mus Dawtona 100 g (jabłko, banan, truskawka)
ŚRODA 26.03.2025 r.:
Śniadanie: Chleb pszenno-żytni (1), słonecznikowy (1) 35g) z masłem (7), pastą jajeczna 35g, (jajko (3), rzodkiewka, szczypiorek, masło (7) 5g). Kawa mleczna (mleko (7) 3,2% tł, kawa zbożowa inka (1)). Herbata 150ml z cytryną i miodem 4g.
Drugie śniadanie: Papryka/pomidory cherry 80 g
Obiad: Zupa jarzynowa 250 ml (wywar mięsny, ziemniaki, marchew, kalafior, brukselka, cebula, pietruszka, seler (9), koncentrat pomidorowy, śmietana 18% tł. (7), przyprawy). Makaron penne z kurczakiem w sosie szpinakowo - śmietanowym 150g (makaron pszenny (1), filet z kurczaka, szpinak, śmietana18%tł. (7) i 30% tł., groszek zielony). Kompot z owocami 150 ml (wiśnia, agrest,porzeczka czarna, jabłko, cukier trzcinowy).
Podwieczorek: Jogurt owocowy Polskie smaki (mleko (7)) 150 g, jabłko 60 g
CZWARTEK 27.03.2025 r.:
Śniadanie: Chleb pszenno-żytni (1), słonecznikowy (1) 35 g, z masłem (7) 5 g z szynką Nik-Pol 15 g, sałatą 5 g, pomidorem 30 g. Kawa mleczna 150 ml (mleko (7) 3,2%, kawa zbożowa inka (1)). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.
Drugie śniadanie: Ciasto marchewkowe 110 g (marchew, jaja (3), mąka pszenna (1), cukier trzcinowy, kakao, olej rzepakowy, proszek do pieczenia (1)). Kompot z owocami 150 ml (agrest, wiśnia, czarna porzeczka, jabłko, cukier trzcinowy).
Obiad: Zupa ogórkowa 250 ml (wywar mięsny, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler (9), por, śmietana (7) 18%, przyprawy). Ryż 40 g z sosem jogurtowo - owocowym 80 g (jogurt naturalny (7), truskawka, cukier 5 g). Kompot z owocami 150 ml (agrest, wiśnia, czarna porzeczka, jabłko, cukier trzcinowy)
Podwieczorek: Gruszka 200 g
PIĄTEK 28.03.2025 r.:
Śniadanie: Chleb pszenno-żytni (1), słonecznikowy (1) 35 g, z masłem (7) 5 g, żółtym serem (7) 15 g, ogórek świeży 40g, papryka 30 g. Kawa mleczna 150 ml (mleko (7) 3,2%, kawa zbożowa inka (1)). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.
Drugie śniadanie: Banan 100 g, mleko 3,2% tł. (7)150 ml
Obiad: Zalewajka 250 ml (wywar mięsny, ziemniaki, czosnek, zakwas żytni (1)-wyrób własny, śmietana (7) 18%, przyprawy). Porcja ryby 70g (miruna (4), jajko (3), bułka tarta pszenna (1), 3,2%, olej rzepakowy). Ryż 40 g. Fasolka szparagowa 80 g z masłem (7). Kompot z owocami 150 ml (gruszki,agrest, wiśnia, czarna porzeczka, cukier trzcinowy).
Podwieczorek: SChrupki kukurydziane 25 g, jabłko 100 g
Podwieczorki i drugie śniadania mogą ulegać zmianie.
Numery alergenów w posiłkach zostały zapisane przy produktach. Lista alergenów znajduje się w załączonym wykazie.