Jadłospis

       

PONIEDZIAŁEK 24.06.2024 r.: 

Śniadanie:   Bułka ziarnista 35 g z twarożkiem półtłustym 10 %tł. 20 g i miodem 3 g (otręby/mąka pszenna, płatki owsiane, masło 5 g, jogurt nat.6% tł.). Jabłko 80 g. Kakao (mleko 3,5% tł.) 150ml. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Budyń śmietankowy (mleko 3,5 % tł.) 150 ml

Obiad: Zupa ogórkowa 250 ml (wywar mięsny, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, przyprawy). Kotlet rybny 70g (miruna, jajko, bułka tarta pszenna, olej rzepakowy). Ziemniaki 150 g. Surówka z kapusty pekińskiej 80 g (kapusta pekińska, papryka, jabłko, marchew, por, oliwa z oliwek). Kompot z owocami 150 ml (jabłko, agrest, wiśnia, czarna porzeczka, cukier).

Podwieczorek: Owoc


WTOREK 25.06.2024 r.: 

Śniadanie: Kanapka (chleb pszenny, mieszany 35 g) z jajkiem w plasterkach 1/2szt-25g, (jajko,masło 5g) rzodkiewką 15g, szczypiorkiem 4g. Kawa mleczna 150ml (mleko 3,5% tł, kawa zbożowa inka). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 3 g.

Drugie śniadanie: jabłko 100 g

Obiad:  Zupa grochowa z 250 ml. (wywar mięsny, groch, makaron pszenny, marchew, seler, pietruszka, czosnek, por, przyprawy). Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 100 g (karkówka wieprzowa, ryż, kapusta biała, koncentrat pomidorowy, jaja, mąka pszenna, przyprawy). Ziemniaki 150g. Fasolka szparagowa 80 g z masłem. Kompot z owocami 150 ml (jabłka, wiśnie, agrest, czarna porzeczka).

Podwieczorek: Jogurt owocowy Polskie smaki (mleko) 120 g, jabłko 100 g


ŚRODA 26.06.2024 r.: 

Śniadanie: Kanapka(chleb pszenny,mieszany 35g) z pasztetem z soczewicy "Sante", Masło 5 g. Papryka 40 g. Kakao (mleko 3,5% tł.) 150ml. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Żurawina 15 g, mleko 3,5 % tł. 150 ml

Obiad: Zupa kalafiorowa 250 ml (wywar mięsny, kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, śmietana 18%, przyprawy). Kaszotto z filetem z kurczaka i warzywami 200 g (papryka, marchew, groszek zielony, olej rzepakowy, cebula, przyprawy). Kasza bulgur 40 g. Kompot z owocami 150 ml (jabłko, agrest, wiśnia, czarna porzeczka, cukier).

Podwieczorek: Chrupki kukurydziane 50 g


CZWARTEK 27.06.2024 r.: 

Śniadanie: Kanapka (chleb pszenny, mieszany 35 g, masło 5 g) ze schabem Nik-Pol 15 g, sałatą 5 g, pomidorem 30 g. Kawa mleczna 150 ml (mleko 3,5%, kawa zbożowa inka). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 3 g.

Drugie śniadanie: Marchew 40g

Obiad: Zupa jarzynowa 250 ml (wywar mięsny, ziemniaki, marchew, kalafior, brukselka, cebula, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy, śmietana 18%, przyprawy). Makaron trzy kolory 40 g z białym serem 60 g (makaron pszenny, twaróg półtłusty 10% tł., masło, jogurt naturalny, cukier trzcinowy, cukier z wanilią). Kompot z owocami 150 ml (wiśnia, agrest, czarna porzeczka, jabłko, cukier).

Podwieczorek: Owoc


PIĄTEK 28.06.2024 r.: 

Śniadanie: Płatki kukurydziane 20g z mlekiem 3,5% tł 200 ml. Chleb pszenny, razowy 35g z masłem 3g. Marchew 40g. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Kisiel truskawkowy 120 ml (skrobia ziemniaczana, truskawki mrożone, cukier)

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną 250 ml (wywar mięsny, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, natka, przyprawy). Nuggetsy z kurczaka 80 g (filet z kurczaka, bułka tarta pszenna, jajko, olej rzepakowy, przyprawy). Ziemniaki 150 g. Surówka z białej kapusty (kapusta biała, jabłko, marchew, ogórek świeży, sok z cytryny, oliwa z oliwek) Kompot z owocami 150 ml (jabłko, czarna porzeczka, wiśnia, agrest, cukier).

Podwieczorek: Mleko 1,5 % tł. 200 ml (Mlekovita).


Alergeny występujące w posiłkach: mleko krowie i produkty pochodne, ryby, pszenica, owies, żyto, seler, orzechy, migdały, soja, sezam, gorczyca.

Dokładny wykaz wszystkich surowców i gramatury znajdują się u pani intendentki, są do wglądu w poniedziałki od godz. 9.30 – 11.00.