Jadłospis

       

PONIEDZIAŁEK 08.06.2025 r.: 

Śniadanie: Bułka ziarnista (1) 35 g z masłem (7) 5 g, pastą twarogową 20 g (twaróg 6%tł. (7), jogurt nat.6% tł. (7), miód). Marchew 40 g. Kakao (mleko (7) 3,2% tł.) 150ml. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Koktajl jogurtowo-owocowy 150ml (jogurt (7) owocowy/naturalny), truskawki, banan)

Obiad: Zupa kalafiorowo-fasolkowa 250 ml (wywar mięsny, kalafior, fasolka szparagowa, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler (9), por, śmietana 18% (7), przyprawy). Makaron penne z kurczakiem w sosie szpinakowo - śmietanowym 150g (makaron pszenny (1), filet z kurczaka, szpinak, śmietana 18%tł. (7) i 30% tł., czosnek). Kompot z owocami 150 ml (wiśnia, agrest,porzeczka czarna, jabłka, cukier trzcinowy).

Podwieczorek: Brzoskwinia 150 g


WTOREK 09.06.2025 r.: 

Śniadanie: Płatki kukurydziane 20g z mlekiem (7) 3,2% tł 200 ml. Chleb pszenno-żytni (1), słonecznikowy (1) 35g z masłem (7) 3g. Papryka 40g. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Chleb pszenny, słonecznikowy (1) z masłem (7) 5 g) z dżemem truskawkowym 6 g, kakao (mleko 3,2% tł. (7))150 ml, jabłko 60 g

Obiad: Krupnik z ziemniakami 250 ml (wywar mięsny, ziemniaki, marchew, seler (9), pietruszka, por, cebula, natka, przyprawy). Porcja ryby 70g (miruna (4), jajko (3), bułka tarta pszenna (1), olej rzepakowy). Ryż 40 g. Fasolka szparagowa 80 g z masłem (7). Kompot z owocami 150 ml (jabłka, agrest, wiśnia, czarna porzeczka, cukier trzcinowy).

Podwieczorek: Crispy 100% jabłko.


ŚRODA 10.06.2025 r.: 

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni (1), słonecznikowy (1) 35 g, z masłem (7) 5 g z szynką Nik-Pol 20 g, sałatą 5 g, pomidorem 30 g. Kawa mleczna 150 ml (mleko (7) 3,2%, kawa zbożowa inka (1)). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Banan 100 g, kakao (mleko 3,2% tł. (7)) 150 ml

Obiad: Rosół drobiowo - wołowy 250 ml z makaronem 40 g (pręga wołowa, golonka z indyka, makaron pszenny jajeczny (1,3), marchew, seler (9), cebula, por, pietruszka, natka pietruszki, olej rzepakowy, przyprawy). Mięso mielone 70 g (pręga wołowa, golonka z indyka). Ziemniaki 150 g. Marchewka z jabłkiem i jogurtem naturalnym 3% tł. (7) 100 g. Sok jabłkowo - aroniowy 150 ml.

Podwieczorek: Mus Dawtona 100 g (jabłko, banan, truskawka)


CZWARTEK 11.06.2025 r.: 

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni (1), słonecznikowy (1) 35 g z masłem (7), jajkiem (3) 40g, rzodkiewką 15g, szczypiorkiem 4g. Kawa mleczna 150ml (mleko (7) 3,2% tł., kawa zbożowa inka (1)). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 3 g.

Drugie śniadanie: Kisiel truskawkowy 120 ml (skrobia ziemniaczana, truskawki mrożone, cukier)

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml (wywar mięsny, koncentrat pomidorowy, ryż paraboiled, marchew, pietruszka, pietruszka natka, seler (9), por, śmietana (7) 18%, przyprawy). Kotlet mielony 80g. (karkówka wieprzowa, jajko (3), cebula, bułka tarta pszenna (1), olej rzepakowy, przyprawy). Ziemniaki 150 g. Surówka z selera 70 g (seler (9), jabłko, żurawina suszona, jogurt naturalny (7), sok z cytryny). Kompot z owocami 150 ml (jabłko, czarna porzeczka, wiśnia, agrest, cukier).

Podwieczorek: Jogurt owocowy (mleko (7)) 150 g


PIĄTEK 12.06.2025 r.: 

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni (1), słonecznikowy (1) 35 g, z masłem (7) 5 g, żółtym serem (7) 15 g, ogórek świeży 40g, papryka 30 g. Kawa mleczna 150 ml (mleko (7) 3,2%, kawa zbożowa inka (1)). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Papryka 40 g, wafel kukurydziany 5 g

Obiad: Zupa grochowa z 250 ml (wywar mięsny, groch, makaron pszenny (1), marchew, seler (9), pietruszka, czosnek, por, przyprawy). Potrawka z fileta z kurczaka w kremowym sosie warzywnym 180 g (filet z kurczaka 90 g, marchew, pietruszka, seler (9), cebula, śmietana 18%tł. (7), mąka pszenna (1), przyprawy). Kasza pęczak(1) 40g. Bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchew) 80 g z masłem (7). Kompot z owocami 150 ml (wiśnia, agrest, czarna porzeczka, jabłka, cukier trzcinowy).

Podwieczorek: Świeżuch waniliowy 150 g (mleko (7)), jabłko 100 g


Podwieczorki i drugie śniadania mogą ulegać zmianie.

Numery alergenów w posiłkach zostały zapisane przy produktach. Lista alergenów znajduje się w załączonym wykazie.

Wykaz alergenów