Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 13.01.2025 r.:
Śniadanie: Kanapka (chleb pszenno-żytni, słonecznikowy 35 g, masło 5 g) z żółtym serem 15 g, ogórek świeży 40g, papryka 30 g. Kawa mleczna 150 ml (mleko 3,2%, kawa zbożowa inka). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.
Drugie śniadanie: Sok jabłkowo - aroniowy 200 ml
Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami 250 ml (wywar mięsny, buraki, marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, przyprawy, śmietana 18% tł.). Potrawka z fileta z kurczaka w kremowym sosie warzywnym 180 g (filet z kurczaka 90 g, marchew, pietruszka, seler, cebula, śmietana 18% tł., mąka pszenna, przyprawy). Ryż paraboiled 40g. Surówka z ogórka kiszonego i marchewki z oliwą z oliwek 70 g. Kompot z owocami 150 ml (wiśnia, agrest, czarna porzeczka, jabłko, cukier).
Podwieczorek: Jogurt owocowy Polskie smaki (mleko) 150 g, mandarynka 80 g
WTOREK 14.01.2025 r.:
Śniadanie: Kanapka (chleb pszenno-żytni,słonecznikowy 35g) z hummusem z ciecierzycy "Sante", Masło 5 g. Ogórek świeży 40 g. Kawa mleczna 150 ml (mleko 3,2%, kawa zbożowa inka). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.
Drugie śniadanie: Wafle kukurydziane 10 g z "nutellą" bananową (banan, kakao, miód, sok z cytryny) 45 g, mleko 3,2 % tł. 150 ml
Obiad: Zupa fasolowa 250 ml (wywar mięsny, biała fasola, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, przyprawy). Kotlet schabowy 70 g (schab b/k, bułka tarta pszenna, jajko, olej rzepakowy). Ziemniaki 150 g. Marchewka z groszkiem 70 g (marchew, groszek zielony, masło). Kompot z owocami 150 ml (jabłko, czarna porzeczka, wiśnia, agrest, cukier).
Podwieczorek: Gruszka 200 g
ŚRODA 15.01.2025 r.:
Śniadanie: Kanapka(chleb pszenno-żytni,słonecznikowy 35g) z pastą jajeczna 35g, (jajko, rzodkiewka, szczypiorek,masło 5g). Kawa mleczna (mleko 3,2% tł, kawa zbożowa inka). Herbata 150ml z cytryną i miodem 3g.
Drugie śniadanie: Sok jabłkowy 200 ml
Obiad: Zupa kalafiorowa 250 ml (wywar mięsny,kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, przyprawy). Gulasz z szynki 70 g w sosie 120 ml (szynka wieprzowa 70 g, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, śmietana 18 % tł., przyprawy). Kasza bulgur 40 g. Buraczki na ciepło 60 g (buraki, masło, sok z cytryny). Kompot z owocami 150 ml (jabłko, czarna porzeczka, wiśnia, agrest, cukier).
Podwieczorek: Świeżuch waniliowy 150 g (mleko), jabłko 150 g
CZWARTEK 16.01.2025 r.:
Śniadanie: Płatki kukurydziane 20g z mlekiem 3,2% tł 200 ml. Chleb pszenno-żytni, słonecznikowy 35g z masłem 3g. Papryka 40g. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.
Drugie śniadanie: Koktajl jogurtowo-owocowy 150ml (jogurt naturalny/owocowy, truskawki, banan)
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem 250 ml (wywar mięsny, koncentrat pomidorowy, makaron pszenny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, przyprawy). Porcja ryby 70g (miruna, jajko, bułka tarta pszenna, olej rzepakowy). Ziemniak 150 g. Surówka z kiszonej kapusty 70g (kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula, oliwa z oliwek). Kompot z owocami 150 ml (jabłko, agrest, wiśnia, czarna porzeczka, cukier).
Podwieczorek: Sok jabłkowy Sante 200 ml
PIĄTEK 17.01.2025 r.:
Śniadanie: Kanapka (chleb pszenno-żytni, słonecznikowy 35 g, masło 5 g) ze schabem Nik-Pol 15 g, sałatą 5 g, pomidorem 30 g. Kawa mleczna 150 ml (mleko 3,2%, kawa zbożowa inka). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 3 g.
Drugie śniadanie: Sok jabłkowo - aroniowy 200 ml
Obiad: Zupa jarzynowa 250 ml (wywar mięsny, ziemniaki, marchew, kalafior, brukselka, cebula, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy, śmietana 18%, przyprawy). Makaron trzy kolory 40 g z białym serem 60 g (makaron pszenny, twaróg półtłusty 10% tł., masło, jogurt naturalny, cukier trzcinowy). Kompot z owocami 150 ml (wiśnia, agrest, czarna porzeczka, gruszki, jabłko, cukier).
Podwieczorek: Mleko waniliowe Mlekovita 1,5% tł. 200 ml, owoc sezonowy
Alergeny występujące w posiłkach: mleko krowie i produkty pochodne, ryby, pszenica, owies, żyto, seler, orzechy, migdały, soja, sezam, gorczyca.
Dokładny wykaz wszystkich surowców i gramatury znajdują się u pani intendentki, są do wglądu w poniedziałki od godz. 9.30 – 11.00.