Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 09.12.2024 r.:
Śniadanie: Bułka ziarnista 35 g z twarożkiem półtłustym 6 %tł. 30 g i miodem 3 g (otręby/mąka pszenna, płatki owsiane, masło 5 g, jogurt nat.6% tł.). Marchew 40 g. Kakao (mleko 3,2% tł.) 150ml. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.
Drugie śniadanie: Koktajl jogurtowo-owocowy 150ml (jogurt naturalny/owocowy, truskawki, banan)
Obiad: Krupnik z ziemniakami, kaszą jaglaną 250 ml (wywar mięsny, ziemniaki, kasza jaglana, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, natka, przyprawy). Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 100 g (karkówka wieprzowa, ryż, jaja, kapusta biała, koncentrat pomidorowy, cebula, mąka pszenna, przyprawy). Ziemniaki 150g. Bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchew) 80 g z masłem. Kompot z owocami 150 ml (jabłka, wiśnie, agrest, czarna porzeczka, cukier).
Podwieczorek: Gruszka 200 g
WTOREK 10.12.2024 r.:
Śniadanie: Kanapka (chleb pszenno-żytni, słonecznikowy 35 g, masło 5 g) z szynką Nik-Pol 15 g, sałatą 5 g, pomidorem 30 g. Kawa mleczna 150 ml (mleko 3,2%, kawa zbożowa inka). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 3 g.
Drugie śniadanie: Wafle kukurydziane 10 g z "nutellą" bananową (banan, kakao, miód, sok z cytryny) 45 g, mleko 3,2 % tł. 150 ml
Obiad: Zupa fasolowa 250 ml (wywar mięsny, biała fasola, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, przyprawy). Kotlet z fileta z kurczaka 80 g (bułka tarta pszenna, jajka, olej rzepakowy, przyprawy). Ziemniaki 150 g. Surówka z kapusty pekińskiej 80 g (kapusta pekińska, papryka, jabłko, marchew, seler, por, oliwa z oliwek). Kompot z owocami 150 ml (jabłka, wiśnie, agrest, czarna porzeczka, cukier).
Podwieczorek: Mus Dawtona 100 g (jabłko, banan, truskawka)
ŚRODA 11.12.2024 r.:
Śniadanie: Kanapka (chleb pszenno-żytni, słonecznikowy 35 g, masło 5 g) z żółtym serem 15 g, ogórek świeży 40g, papryka 30 g. Kawa mleczna 150 ml (mleko 3,2%, kawa zbożowa inka). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.
Drugie śniadanie: Ciasto marchewkowe 110 g (marchew, jaja, mąka pszenna, cukier trzcinowy nierafinowany, kakao, olej rzepakowy, proszek do pieczenia). Mleko 3,2 % tł. 150 ml
Obiad: Rosół drobiowo - wołowy 250 ml z makaronem 40 g (pręga wołowa, golonka z indyka, makaron pszenny jajeczny, marchew, seler, cebula, por, pietruszka, natka pietruszki, olej rzepakowy, przyprawy). Mięso mielone 70 g (pręga wołowa, golonka z indyka). Ziemniaki 150 g. Marchewka z jabłkiem i jogurtem naturalnym 6% tł. 100 g. Kompot z owocami 150 ml (jabłka, wiśnie, agrest, czarna porzeczka, cukier).
Podwieczorek: Crispy 100% jabłkowe, banan 100 g
CZWARTEK 12.12.2024 r.:
Śniadanie: Płatki kukurydziane 20g z mlekiem 3,2% tł 200 ml. Chleb pszenno-żytni, słonecznikowy 35g z masłem 3g. Papryka 40g. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.
Drugie śniadanie: Sok jabłkowo - aroniowy 200 ml
Obiad: Zalewajka 250 ml (wywar mięsny, ziemniaki, czosnek, zakwas żytni-wyrób własny, śmietana 18%, przyprawy). Porcja ryby 70g (miruna, jajko, mąka pszenna, mleko 3,2%, olej rzepakowy). Ryż 40 g. Fasolka szparagowa 80 g z masłem. Kompot z owocami 150 ml (jabłko, agrest, wiśnia, czarna porzeczka, cukier).
Podwieczorek: Jogurt owocowy Polskie smaki (mleko) 150 g, mandarynka 80 g
PIĄTEK 13.12.2024 r.:
Śniadanie: Kanapka (chleb pszenno-żytni, słonecznikowy 35 g) z jajkiem w plasterkach 30g, (jajko,masło 5g) rzodkiewką 15g, szczypiorkiem 4g. Kawa mleczna 150ml (mleko 3,2% tł, kawa zbożowa inka). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 3 g.
Drugie śniadanie: Taca kolorowych warzyw 100 g (marchew, papryka, pomidor)
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml (wywar mięsny, koncentrat pomidorowy, makaron pszenny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, przyprawy). Łazanki z mięsem i kapustą 160 g (karkówka b/k, kapusta kiszona, cebula,marchew, seler, czosnek, makaron pełnoziarnisty świderki). Kompot z owocami 150 ml (wiśnia, agrest, porzeczka czarna, jabłko, cukier).
Podwieczorek: Świeżuch waniliowy 150 g (mleko), jabłko 150 g
Alergeny występujące w posiłkach: mleko krowie i produkty pochodne, ryby, pszenica, owies, żyto, seler, orzechy, migdały, soja, sezam, gorczyca.
Dokładny wykaz wszystkich surowców i gramatury znajdują się u pani intendentki, są do wglądu w poniedziałki od godz. 9.30 – 11.00.