Jadłospis

       

PONIEDZIAŁEK 21.04.2025 r.: 

Śniadanie: 

Drugie śniadanie: 

Obiad: 

Podwieczorek:


WTOREK 22.04.2025 r.: 

Śniadanie: Płatki kukurydziane 20g z mlekiem (7) 3,2% tł 200 ml. Chleb pszenno-żytni (1), słonecznikowy (1) 35g z masłem (7) 3g. Papryka 40g. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Sok jabłkowo - aroniowy 150 ml

Obiad: Zupa ogórkowa 250 ml (wywar mięsny, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler (9), por, śmietana (7) 18%, przyprawy). Paluszki rybne 60g (mintaj (4),mąka pszenna (1), olej słonecznikowy,skrobia ziemniaczana,drożdże,przyprawy, może zawierać śladowe ilości mięczaków (14)). Ziemniaki 150g. Bukiet warzyw (kalafior, brokuł, marchew) 80 g z masłem (7). Kompot z owocami 150 ml (jabłko, agrest, wiśnia, czarna porzeczka, cukier trzcinowy)

Podwieczorek: Jogurt owocowy (mleko (7)) 150 g


ŚRODA 23.04.2025 r.: 

Śniadanie: Bułka ziarnista (1) 35 g z masłem (7) 5 g, pastą twarogową 20 g (twaróg 6%tł. (7), jogurt nat.6% tł. (7), miód). Marchew 40 g. Kakao (mleko (7) 3,2% tł.) 150ml. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Koktajl jogurtowo-owocowy 150ml (jogurt (7) owocowy/naturalny), truskawki, banan)

Obiad: Zupa fasolowa 250 ml (wywar mięsny, biała fasola, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler (9), por, czosnek, przyprawy). Gulasz z szynki 70 g w sosie 120 ml (szynka wieprzowa 70 g, cebula, mąka pszenna (1), olej rzepakowy, czosnek, śmietana (7) 18 % tł., przyprawy). Kasza pęczak (1) 40 g. Buraczki na ciepło 60 g (buraki, masło (7), sok z cytryny). Kompot z owocami 150 ml (jabłko, czarna porzeczka, wiśnia, agrest, cukier trzcinowy).

Podwieczorek: Gruszka 200 g


CZWARTEK 24.04.2025 r.: 

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni (1), słonecznikowy (1) 35 g, z masłem (7) 5 g, żółtym serem (7) 15 g, ogórek świeży 40g, papryka 30 g. Kawa mleczna 150 ml (mleko (7) 3,2%, kawa zbożowa inka (1)). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Kisiel truskawkowy 120 ml (skrobia ziemniaczana, truskawki mrożone, cukier)

Obiad: Zupa dyniowa 250 ml (wywar mięsny, dynia, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler (9), por, śmietana 18% tł. (7), przyprawy). Kotlet z fileta z kurczaka 80 g (bułka tarta pszenna (1), jajka (3), olej rzepakowy, przyprawy). Ziemniaki 150 g. Surówka z czerwonej kapusty 80 g (kapusta czerwona, papryka żółta, por, koper, oliwa z oliwek). Kompot z owocami 150 ml (jabłka, wiśnie, agrest, czarna porzeczka, cukier trzcinowy).

Podwieczorek: Świeżuch waniliowy 150 g (mleko (7)), banan 100 g


PIĄTEK 25.04.2025 r.: 

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni (1), słonecznikowy (1) 35g) z masłem (7), pastą jajeczna 35g, (jajko (3), rzodkiewka, szczypiorek, masło (7) 5g). Kawa mleczna (mleko (7) 3,2% tł, kawa zbożowa inka (1)). Herbata 150ml z cytryną i miodem 4g.

Drugie śniadanie: Papryka/pomidory cherry 80 g

Obiad: Zupa jarzynowa 250 ml (wywar mięsny, ziemniaki, marchew, kalafior, brukselka, cebula, pietruszka, seler (9), koncentrat pomidorowy, śmietana 18% tł. (7), przyprawy). Łazanki z mięsem i kapustą 160 g (karkówka wieprzowa, kapusta kiszona, cebula,marchew, seler (9), czosnek, makaron pełnoziarnisty świderki (1)). Kompot z owocami 150 ml (wiśnia, agrest, porzeczka czarna, jabłko, cukier trzcinowy).

Podwieczorek: Mleko (7) waniliowe Mlekovita 1,5% tł. 200 ml, jabłko 100 g


Podwieczorki i drugie śniadania mogą ulegać zmianie.

Numery alergenów w posiłkach zostały zapisane przy produktach. Lista alergenów znajduje się w załączonym wykazie.

Wykaz alergenów