Jadłospis

       

PONIEDZIAŁEK 25.03.2024 r.: 

Śniadanie:  Bułka graham 35 g (mąka pszenna, mąka pszenna graham) z hummusem z suszonymi pomidorami "Sante" 10 g. Pomidor 20 g. Masło 5g. Kawa mleczna 150 ml (mleko 3,5%, kawa zbożowa inka). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 3 g.

Drugie śniadanie: Wafle kukurydziane 15 g z "nutellą" bananową (banan, kakao, miód, sok z cytryny) 35 g, mleko 3,5 % tł. 150 ml

Obiad: Zielony krem warzywny (wywar mięsny, brukselka, fasolka szparagowa, brokuł, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, przyprawy). Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 100 g (karkówka wieprzowa, ryż, kapusta biała, koncentrat pomidorowy, jaja, mąka pszenna, przyprawy). Ziemniaki 150g. Bukiet warzyw 80 g z masłem. Kompot z owocami 150 ml (jabłka, wiśnie, agrest, czarna porzeczka).

Podwieczorek: Gruszka 250 g


WTOREK 26.03.2024 r.: 

Śniadanie: Żurek - wyrób własny 250 ml (mąka żytnia, czosnek, przyprawy) z kiełbasą 60g. Chleb pszenny, mieszany 35 g. Papryka 20 g. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Babka wielkanocna 80 g (Beza Białaczów), mleko 3,5 % tł. 150 ml

Obiad:  Zupa jarzynowa 250 ml (wywar mięsny, ziemniaki, marchew, kalafior, brukselka, cebula, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy, śmietana 18%, przyprawy). Makaron trzy kolory 40 g z białym serem 60 g (makaron pszenny, twaróg półtłusty 10% tł., masło, jogurt naturalny, cukier trzcinowy, cukier z wanilią). Kompot z owocami 150 ml (wiśnia, agrest, czarna porzeczka, jabłko cukier).

Podwieczorek: Jogurt owocowy (mleko) 120 g


ŚRODA 27.03.2024 r.: 

Śniadanie: Płatki kukurydziane 20g z mlekiem 3,5% tł 200 ml. Chleb pszenny, razowy 35g z masłem 3g. Jabłko 80g. Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Kanapka (chleb pszenny, mieszany 35 g, masło 5 g) z dżemem truskawkowym 6 g, kakao (mleko 3,5% tł.)150 ml, papryka do chrupania 40 g

Obiad: Zupa dyniowa 250 ml (wywar mięsny, dynia, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, przyprawy). Pulpety z fileta z indyka 80 g w sosie 150 ml (cebula, mąka pszenna, kasza jaglana, śmietana 18 % tł., przyprawy). Kasza gryczana biała 40 g. Surówka z ogórka kiszonego i marchewki 60 g (ogórek kiszony, marchew, por, oliwa z oliwek). Kompot z owocami 150 ml (jabłko, agrest, wiśnia, czarna porzeczka, cukier).

Podwieczorek: Banan 200 g


CZWARTEK 28.03.2024 r.: 

Śniadanie: Kanapka (chleb pszenny, mieszany 35 g) z jajkiem w plasterkach 1/2szt-25g,(jajko,masło 5g) rzodkiewką 15g, szczypiorkiem 4g. Kawa mleczna 150ml (mleko 3,5% tł, kawa zbożowa inka). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 3 g.

Drugie śniadanie: kiwi/jabłko 80 g

Obiad: Zupa fasolowa 250 ml (wywar mięsny, biała fasola, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, przyprawy). Kolorowy kociołek 200 g (mięso z piersi kurczaka, cukinia, cebula, fasola szparagowa, dynia, papryka, olej rzepakowy, czosnek). Ryż 40 g. Kompot z owocami 150 ml (wiśnia, agrest, czarna porzeczka, jabłko, cukier).

Podwieczorek: Świeżuch waniliowy 150 g (mleko), jabłko 100 g


PIĄTEK 29.03.2024 r.: 

Śniadanie: Kanapka (chleb pszenny, razowy 35 g, masło 5 g) z żółtym serem 10 g, pomidor 30g. Kawa mleczna 150 ml (mleko 3,5%, kawa zbożowa inka). Herbata 150 ml z cytryną i miodem 4 g.

Drugie śniadanie: Budyń śmietankowo - czekoladowy (mleko 3,5 % tł.) 150 ml, żurawina suszona 15 g

Obiad: Zupa ogórkowa 250 ml (wywar mięsny, ryż, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, przyprawy). Porcja ryby 70 g (miruna, bułka tarta, jajko, olej rzepakowy, przyprawy). Ziemniaki 150 g. Surówka z kiszonej kapusty 70g (kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula, oliwa z oliwek). Kompot z owocami 150 ml (jabłko, agrest, wiśnia, czarna porzeczka, cukier).

Podwieczorek: Chrupki kukukrydziane 25 g.


Alergeny występujące w posiłkach: mleko krowie i produkty pochodne, ryby, pszenica, owies, żyto, seler, orzechy, migdały, soja, sezam, gorczyca.

Dokładny wykaz wszystkich surowców i gramatury znajdują się u pani intendentki, są do wglądu w poniedziałki od godz. 9.30 – 11.00.